Več kot le nakit

<tc>More than just jewellery</tc>

Nakit že od nekdaj občudujejo in nosijo tako moški kot ženske. Različni načini okraševanja telesa odražajo slog in estetsko pojmovanje določenega obdobja človeške zgodovine. Okras telesa odraža tudi duhovno in materialno kulturo naroda.

Nošenje nakita je imelo prvotno le praktično vlogo in je bilo močno povezano z magijo in verovanji takratnih ljudi. Izdelki v obliki amuletov so služili predvsem za zaščito pred nevarnostmi. Prav zaradi starodavnih verovanj sem mnenja, da nakit tudi danes ni le modni dodatek, je več kot le to. Izbrani kos nakita predstavlja pomembno vlogo vsakega posameznika, saj poudari del telesa in prispeva k samopodobi.

Nošenje nakita je zame velika strast, z oblikovalskega vidika mi pa vsakič predstavlja nov izziv. Pri oblikovanju mi je pomembno, da izhajam iz sebe, iz trenutnega navdiha, saj le tako lahko neoprijemljive oblike prevedem v oprijemljive, ki jih materializiram v sijaju plemenite kovine.

V osnovi je nakit estetski izdelek z določenim sporočilom. Zato svoje zamisli uresničujem na način, da so končni dizajni nosljivi, ter da s tem služijo svojemu namenu.

Prstan se mora prilegati prstu, sicer to ni prstan, potem že lahko govorimo o konceptualni umetnosti in ne o oblikovalskem izdelku!

Back to blog